Sanacija površin po poplavah

Ne glede na obseg škode, ki so jo povzročile poplave, je pravilna izbira in uporaba zidnih premazov ključnega pomena pri zagotavljanju dolgotrajne zaščite in obnove notranjih in zunanjih stenskih površin. Priporočen postopek sanacije smo opisali v nadaljevanju članka.

SANACIJA NOTRANJIH STENSKIH POVRŠIN

Razkuževanje notranjih stenskih površin

Po umiku vode je potrebno stenske površine najprej umiti s toplo vodo ali z blago raztopino običajnih gospodinjskih detergentov. Čiščenje lahko opravljamo ročno ali pa s pomočjo stroja za pranje pod pritiskom. Ko se stenske površine posušijo, začnemo z razkuževanjem, pri čemer moramo posebno pozornost posvetiti mestom, kjer se je že pojavila zidna plesen. Takšna mesta premažemo z razredčenim biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol concentrate, razredčenim z vodo v razmerju 1:4. V primeru močnejše okužbe redčenje ni potrebno. Biocidno sredstvo SPEKTRA Sanitol concentrate nanašamo z večjim pleskarskim čopičem. Po nanosu počakamo 12 ur, da se stenske površine posušijo. S posušene površine nato mehansko odstranimo plesen. V primeru močne okužbe lahko postopek ponovimo.

Če med čiščenjem pride do odstopanja starih slojev barve ali izravnalne mase, takšna mesta popravimo z izravnalno maso SPEKTRA Level Medium ali SPEKTRA Level Fine.

Barvanje notranjih stenskih površin

Madeži, ki ostanejo na stenskih površinah, so topni v vodi, zato prekrivanje z običajnimi stenskimi barvami ne zadošča. Za učinkovito blokado teh madežev uporabimo sredstvo SPEKTRA Stain Block Grund - poltransparenten temeljni premaz na vodni osnovi, ki odlično blokira različne vodotopne madeže ter preprečuje njihov pojav po nanosu zaključne barve. Premaz SPEKTRA Stain Block Grund je že pripravljen za nanos, zato ga pred uporabo ne redčimo. Nanašamo ga v enem sloju, z valjčkom ali čopičem.

Kot zaključni premaz uporabimo notranjo zidno barvo SPEKTRA Classic Plus z dodatkom SPEKTRA Anti Mould, ki zavira rast plesni ali pa notranjo zidno barvo SPEKTRA Kitchen & Bathroom, ki že vsebuje sredstvo, ki zavira rast plesni.

SANACIJA ZUNANJIH STENSKIH POVRŠIN

Razkuževanje zunanjih stenskih površin

Po umiku vode je potrebno zunanje stenske površine najprej umiti s toplo vodo ali z blago raztopino običajnih gospodinjskih detergentov. Čiščenje lahko opravljamo ročno ali pa s pomočjo stroja za pranje pod pritiskom.

Ko se stenske površine posušijo (priporočamo sušenje vsaj 30 dni), jih razkužimo z razredčenim biocidnim sredstvom SPEKTRA Sanitol concentrate, razredčenim z vodo v razmerju 1:4. SPEKTRA Sanitol concentrate nanašamo z večjim pleskarskim čopičem. Po nanosu počakamo 12 ur, da se stenske površine posušijo. V primeru močne okužbe priporočamo dvoslojni nanos.

Barvanje zunanjih stenskih površin

Zunanje stenske površine najprej impregniramo z impregnacijo SPEKTRA Impregnation Acryl. Po sušenju priporočamo barvanje bodisi z mikroarmirano akrilno fasadno barvo SPEKTRA Facade Universal ali pa z mikroarmirano siloksansko fasadno barvo SPEKTRA Renoxan v želenem odtenku.